Σελίδες

Η λίστα ιστολογίων μου

Powered By Blogger

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ



Η πατρίδα μας και αν το πάρουμε και πιο γενικά όπου υπάρχουν Έλληνες, υπάρχουν και αυτά που έμαθαν και κληρονόμησαν από γονείς και παππούδες.
Υπάρχουν οι στεριανοι ,οι βουνησιοι κ οι νησιώτες.
Υπάρχουν στους στεριανους οι Ηπειρώτες, οι Θρακιώτες ,οι Θεσσαλοί, οι Μακεδόνες οι απ' το αυλάκι και κάτω δηλαδή οι πελλοπονησιοι κ οι στερεοελλαδιτες.
Υπάρχουν οι Επτανήσιοι, οι Κυκλαδιτες, οι Δωδεκανήσιοι οι Κρητικοί, οι θασίτες κ οι σαμοθρακιτες, οι νησιώτες των Σποράδων κ αυτοί του Αργοσαρωνικού.
Και υπάρχουν οι Κερκυραίοι κ οι Λευκαδίτες κ οι Κεφαλλονίτες κ οι Ζακυνθινοί κ οι Ιθακήσιοι.
Κάθε μέρος και μια κληρονομιά όπου στα βάθη της και στις απαρχές της ήταν κατά πολύ όμοια.
Εμείς ,που έχουμε ρίζες στον Πόντο, έχουμε κι εμείς κληρονομιες παραδόσεων ,έθιμα γάμου έθιμα χριστιανικών γιορτών ,έθιμα ταφικά,έθιμα βάφτισης,έθιμα που αφορούσαν την καθημερινή ζωή ανάλογα τις περιοχές πχ ανατολικός πόντος δυτικός ,Σανταιοι,γαρασαριτες,τραπεζουντιοι,ορτουλιδες,καρσλιδες κλπ
Η ανάλυση και η σκέψη μόνο των παραπάνω μας οδηγεί σε τέτοιο πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι σαν να μην χρειαζόμαστε άλλο.
Η περηφάνεια για αυτά κ όχι η ντροπή χρειάζεται να μας διακατέχει και η προφύλαξη τους κ η διατήρηση τους.
Υπάρχουν πηγές και υπάρχει και η τάση να διατηρηθούν σε μερικές ράτσες έθιμα κ παραδόσεις.
Τώρα τι μας νοιάζουν οι ξενόφερτες γιορτές των αγγλογερμανολλανδωιρλανδων ;τι μας νοιάζει το Χάλοουϊν η μέρα του αγίου Πατρικίου, μέρα Βαλεντίνου, μέρα εργασίας κλπ δεν μπορώ να καταλάβω.
Το μάρκετινγκ δουλεύει υπερωρίες για αυτές κ οι εταιρείες επίσης.Ρουχα φαγητά αναμνηστικά.Μια ολόκληρη βιομηχανία σε μέρες δίχως νόημα που στο τέλος χάνουν την αρχή τους.
Είναι σαν να λέμε το δικό μας Ψυχοσάββατο να περιστοιχίζεται από δημοσιεύσεις, ευχετήριες κάρτες ,κεράσματα κ στολές κόλυβα με παραγγελία κ στολίσματα κ αντί να πηγαίνουμε στους τάφους να θυμόμαστε τους πεθαμένους μας ,να βγαίνουμε στους δρόμους κ να κερνιομαστε.
Έβλεπα σήμερα ένα ντοκυμαντέρ για το Θιβέτ κ το Νεπάλ και πόσο οι κάτοικοι εκεί τηρούν μ ευλάβεια ότι έμαθαν και αυτό που έμαθαν μπορεί να είναι 3000-5000 χρόνια πριν.
Μεγάλη υπόθεση,!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου